Zonnepanelen voor bedrijven

23 januari 2018
 Categorieën: Energie, Blog


De discussie over duurzame energie gaat tegenwoordig veel over hoe snel we af kunnen komen van fossiele brandstoffen en hoe snel nieuwe energieopwekkingsmiddelen geïmplementeerd kunnen worden. Wettelijk worden er ook zaken op dit gebied voorbereidt, door bijvoorbeeld een verbod op gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen en we moeten er rekening mee houden dat enkele of alle kolencentrales binnen een paar jaar ook de deuren zullen sluiten. Dit heeft ervoor gezorgd dat vele particulieren inmiddels al zijn overstapt op zonne energie. Menig woningdak is tegenwoordig al voorzien van zonnepanelen. We worden via reclame dan ook flink verleidt, maar over zonnepanelen voor bedrijven horen we niet zo heel veel. Toch kan het voor de ondernemers slim en lucratief zijn om op zonnepanelen over te stappen.

Motivering

Nederland telt vele kilometers aan kantoor- en bedrijfsdaken. Wanneer we die allemaal vol zouden zetten met zonnepanelen dan zouden de doelstellingen voor het gebruik van schone energie snel behaalt worden. Maar niet alle ondernemers zijn nog overtuigd. En dat is begrijpelijk ook, want het aanschaffen van zonnepanelen is vaak een grote investering. Als ondernemer wil je natuurlijk wel weten wat je ervoor terug krijgt. Is het betrouwbaar? Werkt het ook altijd, ook als de zon niet schijnt? En met hoeveel verlaag ik mijn energierekening? Ondernemers die zonnepanelen voor hun bedrijven laten installeren hoeven niet bang te zijn dat de levering van energie ineens stokt als de zon niet schijnt. Wanneer de zonnepanelen door de weinige zon een te lage capaciteit heeft, zal de energiemaatschappij de overige (groene) energie leveren. Daarnaast zal met zekerheid de energierekening flink dalen, immers de meeste energie produceer je nu zelf.  De investering hoeft niet meer zo hoog te zijn als vroeger. Hoewel de overheid het grootschalig verstrekken van subsidies in 2013 heeft afgeschaft, is de prijs van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald, zodat de terugverdien looptijd ook veel sneller is. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar, mag je er vanuit gaan dat je de investering in zonnepanelen al binnen 4 jaren hebt terugverdiend. 

Helpt de overheid?

Ook fiscaal kan het heel gunstig zijn om zonnepanelen voor bedrijven te installeren. Dit kan bijvoorbeeld met de energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee mag een bedrijf naast de normale aftrek voor investeringen, nog eens 41,5% extra van de bedrijfswinst aftrekken. Zo stimuleert de overheid bedrijven om te investeren in duurzame energie. Naast deze extra investeringsaftrek mag een ondernemer ook gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De ondernemer mag nog eens tot maximaal 28% extra aftrekken van de bedrijfswinst, door aanschaf van zonnepanelen.  Daarnaast leveren al deze extra in mindering gebrachte bedragen ook een vermindering van de winst op. Je hoeft dan ook minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen.


Delen